07.08.19 +5kg

Vecka 14 imorgon (v12+6 idag)

Vikten är nästan 25g. Fostret växer nu mycket snabbt och de inre organen mognar.
Barnet rör sig mindre ryckigt och kan böja och vrida på handlederna, händer, fingrar, ben, knän och tår.

Nervsystemet har börjat fungera. Ögonlock och naglar fortsätter att utvecklas. Ögonbryn börjar framträda på barnet och det börjar växa hår på huvudet. Nu går det att höra barnets hjärta med ett ultraljudsinstrument. Barnet dricker av fostervätskan och kan kissa. Nu får det all sin näring från moderkakan, som även producerar viktiga hormoner.

Barnet tränar in- och utandning som en förberedelse för livet utanför livmodern. Men den använder inte sina lungor i sin vattenfyllda värld, eftersom barnet får syre direkt från dig via navelsträngen och moderkakan.

image16
Foto från vecka 14 från Lennart Nilssons bok Ett barn blir till.

07.08.16

image15

07.08.12 +5kg

Vecka 13 imorgon (v11+6 idag)

Graviditetsmånad 4.
Nu är gränsen för den andra trimestern och då är det rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka.
Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt.
Från och med nu kommer livmodern att växa i en i en jämn och märkbar takt.

Fostret: Barnet är nu 11 veckor gammalt.
Det är färdigbildat i den mån att barnet nu bara ska växa och mogna, tills att det kan överleva utanför sin mammas kropp. Inälvorna har nu börjat förflytta sig längre in i kroppen. Bukspottskörteln börjar producera insulin och levern börjar utsöndra galla. Barnets hals är färdigbildad och redan tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet. Ögonen flyttar sig till sitt läge på framsidan av huvudet och även öronen intar sin normala position.



Beställde två gravidpinglor igår, hade inte tålamodet att vänta längre.
(Den mexikanska bolan eller gravidpinglan är ett vackert smycke för gravida. Inuti smycket finns en liten xylofon på vilken en liten boll dansar runt och avger ett speciellt svart ljud när kvinnan rör sig. Från ca: 20:e graviditetsveckan kan barnet i magen höra och känna igen ljudet. Det magiska rogivande ljudet lugnar babyn under graviditeten och efter födelsen känner barnet igen ljudet och blir lugn av det.)


image11image12
http://www.hipkid.se/


07.08.05 +5kg

Vecka 12 imorgon (v10+6 idag)

Fostret: Fostret är 9 cm stort och väger cirka 15 gram. Moderkakan tar över näringstillförseln till fostret ungefär vid den här tiden.
Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.

image5

Foto från navelsträngen i vecka 10 från Lennart Nilssons bok Ett barn blir till.

07.08.02 + 2 par byxor till som inte går att stänga

Har gått 10 fulla veckor och 3 fulla dagar (v10+3)

image3 image4

Fick mitt BF datum framskjutet 1 dag hos BM när vi var där i Måndags 30.7.


RSS 2.0