07.07.28 +6kg

Vecka 11 imorgon (v9+6 idag)

På måndag är det dags för inskrivning på mödravårdscentralen (MVC),
och på tisdag så bär det av på läkarbesök.



Fostret: Nu är fostret 44-60mm långt från huvud till stjärt. Könsorganen började ta form i vecka 10 och utvecklas nu, men än går inte att se vilket kön barnet har. Nu har barnets alla viktiga organ bildats och eftersom de inte kommer att förändras annat än att de växer, är risken för medfödda missbildningar och sjukdomar liten efter denna veckas utgång.

I slutet av veckan är barnet dubbelt så långt jämfört med förra veckan och huvudet är ungefär hälften så stort som resten av kroppen. Under ögonlocken börjar irisarna att bildas, de kommer så småningom att skydda ögonen från att släppa in för mycket ljus. Öronen fortsätter att utvecklas. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Små finesser som hårstrån och naglar börjar dyka upp. Hjärtat pumpar blod till kroppens nu fungerande organ, inklusive navelsträngen som transporterar blod till moderkakan.


♥ Fredrik


07.07.21 +5kg

Vecka 10 imorgon (v8+6 idag)


Fostret: Nu är embryoperioden är över. Moderkakan gör sig redo att ta över näringstillförseln. Det tar dock ett par veckor för moderkakan att mogna innan den kan överta gulkroppens funktion. Fingrar och tår är helt åtskilda och smaklökarna börjar bildas. Nu kan man skymta början till alla 20 mjölktänderna. Äggstockarna eller testiklarna är utvecklade. Rörelserna är kraftigare och fostret börjar kunna ändra läge i livmodern. Den lilla svansen har försvunnit och huvudet får alltmer mänskliga drag. Fostret har ett ansikte med spädbarns-profil. Hög rundad panna, liten uppnäsa och en mer markerad haka.

07.07.15 +4kg

Vecka 9  (8+0)

Mår kalsa :)

Embryot: Embryot är nu cirka 3 cm och fötterna är ca 2 mm stora. Halsen tar form och käkarna är färdigutvecklade. Munhåla och näsa förenas, öron och näsa kan nu ses och ansiktet börjar totalt sett få mänskliga drag. Känseln utvecklas och embryot kan redan nu få hicka ibland.

07.07.07 +5kg

Vecka 8 imorgon (idag 6+6, alltså v7)
Mår illa. Väldigt illa. Mina sea band hjälpte inte speciellt mycket heller. Gjorde mest ont.
Nu ligger dom och skräpar i ett hörn.. men dom kommer nog fram när jag julstädar.

Veckans måste ha: vindruvor och melon.

Embryot: Embryot är nu omkring 25 mm, fingrar och tår kan ses tydligt men är fortfarande täckta med simhud. Överläppen skapas samt nästippen. Hjärtkonstruktionen är nu utvecklad och slår med 150 slag i minuten, dvs dubbelt så fort som hon en vuxen.

07.07.01 +4kg



Gick in i vecka 7 idag (6+0). Illamående i små doser. Fortfarande hanterbart.

RSS 2.0