07.12.30

Trodde att det var en myt att illamåendet kunde komma tillbaka, men nu har jag svart på vitt.
Går inte att vända sig i sängen utan att det åker jojo i halsen. Finns inte längre några som helst bekväma sovställningar. Hjälper inte med ett dussin kuddar runt sig. Känns som att luften har tagit slut redan efter 10min i sovrummet, trotts vidöppet fönster i evigheter. Och skall man förklara hur det känns när magen växer och det inte längre verkar finnas hud som kan tänjas ut, så är det lika ömtåligt som när man bränt sig. Det svider, sticker och gör grymt ont med andra ord. Myrkrypet i benen är bara som grädde på kakan.

Men nu när jag känner dina knuffar i magen inser jag plötsligt att allt är värt det!


Du & Jag

image56

07.12.27

Sista bilden på magen detta året..
v 32

image54

07.12.25 +14kg

Vecka 32 imorgon (v30+6 idag)

Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 2kg och är ungefär 40 cm lång. Nu kontrollerar barnet själv sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd.
Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. Nu fungerar barnets fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon.
Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.


Igår firade vi våran första jul tillsammans. Och du var nog den som fick mest paket.
Om du bara visste vilka fina saker som väntar på dig här :) Bl a skötväskan som är godissöt..
MASSOR av kläder, badbalja m.m.

Har haft lite sammandragningar idag, men inga värre än att dom har avtagit och varit hanterbara.
Tar det extra lugnt här hemma nu, och varma duschar hjälper bra.
Bara två månader kvar..

07.12.19

Vecka 31
image53

07.12.19

Varit hos BM idag.
Hb 105
Hjärtljud 140 (med en topp på 160 efter att hon försökt känna efter vart huvudet låg)
Sf mått 30cm

Vi tror nu att den lill* har lagt sig neråt i alla fall. Och hoppas att den stannar kvar så.
Fick tid till nytt läkarbesök 22 Januari.

07.12.18 +14kg

Vecka 31 imorgon (v29+6 idag) 73 dagar kvar

Har idag varit på läkarbesök på mvc. Fick förlängd sjukskrivning till den 22 Januari.
"Kraftig palpationsömmhet över samtliga bäckenfogar samt instabilitet i bäckenet."
Dvs kraftig foglossning på svenska.
Var på ortopeden förra veckan och fick en graviditetskorsett, för att stabilisera och bära upp.
Tycker den trycker och är ivägen mest, men försöker använda den vid promenader i alla fall.

Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av t.ex stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som t.ex att gå i trappor och bära tunga saker.

Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende.

Barnet är ca 28 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 1,8 kg. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt.

Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna knappt 6 cm. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

07.12.14

Lilla du därinne
Jag undrar så vem du är
Att jag vet så lite om dig
Fast du redan är här

Är det dina tår jag känner
Är det ditt hjärta jag hör slå
Är det sant att du har ögon och naglar
Och en mage att pussa på

Jag vet så lite om dig
Fast du redan är här
Men jag älskar dig som tokig
Vem du än är

07.12.11 +13kg

Vecka 30 imorgon (v28+6 idag)

80 dagar till skall du tillbringa i min mage, 10 veckor kvar imorgon.
Helt otroligt att 30 av 40 veckor har gått. Vart har tiden tagit vägen?


Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud innefrån mammans kropp, bl.a ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en krafigt trafikerad gata. Nu ska barnet få mer hull och gå upp i vikt, men längden kommer endast öka marginellt.

Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn.

Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt. Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.

image49

07.12.07

image47
image48

Rock Star nappar & Lundmyr Of Sweden kläder :)

07.12.06

Varit hos läkaren idag som gav mig en sjukskrivning till den 18/12. Är ordinerad vila och promenader.
Känns som en lättnad när någon tar en på allvar (var rädd för att dom inte skulle göra det, då jag vet hur svårt det är).
Så nu skall jag och grodan vara hemma och vila upp oss.

07.12.05 +13 kg

Allt gick bra hos BM (barnmorskan). Magen mätte 27cm, och ett hjärtslag på 136 hördes.
Ville haft en läkartid, men det var det VÄLDIG brist på, men fick tag på en nu i eftermiddag ändå.

Så imorgonbitti skall jag dit. Hoppas på en förstående läkare.

Idag gör allt bara väldigt ont. Tyvärr får dom som frågar hur det är bara ett; Nej men det är bra med mig,
till svar. Orkar inte gå in på vad som inte är bra. Och jag vet att folk har ändå inte tid att lyssna.

Men med ischias, ryggvärk, foglossning och vatten i fötterna kan det inte vara toppen. Så är det bara.
Men hur mycket skall man klara av? Vad förväntas utav en?


07.12.04 +12kg

V 29 imorgon (v27+6 idag)

Från denna graviditetsvecka erbjuder MVC ofta kontroller varannan vecka. Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila.

Barnets vikt är ca 1,4 kg och längden runt 26 cm från huvud till stjärt. Det fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur. I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen. 


Imorgon bär det av till mvc för kontroll.

image46

RSS 2.0