07.10.30 +10kg

Vecka 24 imorgon (v22+6 idag)
Har gått 160 fulla dagar av 282.

Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, sk. förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 cm långt, barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.


Allt är bra. Växer så det knakar :) Ingen yoga denna veckan, skall försöka vara duktig och göra profylax övningar istället hemma. Börjar bli mycket piggare nu, och humöret har jämnat ut sig en aning.

Det känns som att tiden står stilla nu, ändå hänger jag inte med..

07.10.23 +10kg

Vecka 23 imorgon (v21+6 idag)

Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig genom magen. Ännu finns det gott om plats i livmodern.
Nu går det att känna (palpera) barnets olika delar genom bukväggen. Det kan smärta i sidan av magen, det är livmodersmuskeln som töjer sig. Smärtan bör försvinna efter vila. Nu brukar sammandragningarna (förvärkarna) bli påtagliga. De tar tag om barnet och masserar det.

Ditt barn är ca 20cm långt mellan huvud och stjärt och vikten omkring 600g. För varje dag som går ser kroppen mer proportionerlig ut. Barnet börjar se ut som en fullgången bebis, men fortfarande kan man urskilja skelett och organ genom huden.
Då forskning visat att barnet i magen lättare uppfattar djupa manliga röster än höga kvinnliga, är det lika viktigt att pappan pratar mycket med det ofödda barnet. Det kan mycket väl hända att du får en spark till svar och du stimulerar även nervsystemets utveckling.


Smärta? Jaha får man plötsligt ha det?



image28
v22

07.10.21 +10kg

Var på profylaxen förra veckan. Väldigt givande. Tankarna på att använda det så länge som det är möjligt (kanske igenom hela) började titta fram. Skall i alla fall ringa henne för ett hembesök. Hon kändes väldigt kunnig.
Och det är precis en sådan jag vill prata av mig med och ventilera mina tankar.

Hade tänkt att ha en babyshower  i slutet av januari, skall bara försöka få F att vilja det också :)

Det fortsätter att sparka i magen, nu kan man äntligen känna det utanpå också. Har vid ett tillfälle även sett det.
Underbart när man blir påmind om att det faktiskt är något där inne, och inte bara en stor mage.
(Mindre kul när man vaknar alldeles för tidigt och det är hopplöst att somna om.)


07.10.17

Vecka 22 idag ( mitten på 6.e månaden)

Från och med den 22:a veckan kallas det lilla livet barn istället för foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Barnet dricker och kissar som en del av fostervattnets rening.
Nu har barnet blivit ungefär 19cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 500g.

Inbokat..
18 Okt Psykoprofylax föreläsning på yogan
25 Okt Yoga

7 Nov 3.e BM besöket
8 Nov Taktilmassage
11 Nov Yoga
15Nov Yoga
26 Nov Tematräff förlossning & smärtlindring

3 Dec Tematräff Amning, BB, kvinnan & barnet 

image26

07.10.10

Sköna Elvis :)

image22

image24

Gick btw bra hos BM idag. Har en knodd i magen som har ett hjärtljud på 144.
(Över 140 sägs vara en tjej.. :)

07.10.09 +7kg

Vecka 21 imorgon (19+6 idag)

Ditt barn är ca 16cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 420g. Det kan röra sig fritt i fostervätskan och kan sparka både långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet.  ( Jo tack det har jag känt ! )
Sinnesorganen som barnet ska använda för att lära känna världen utvecklas nu raskt. Smaklökarna på tungan är färdiga. Hjärnans och nervtrådarnas utveckling har kommit så långt att barnet ska ha fått känsel.

Allt bra såhär långt. Går in i 6.e månaden imorgon. Skall till BM imorgonbitti, hoppas få höra hjärtljud.



Några av de danska kläder som jag beställt ifrån min favorit sida ♥Wiells hörna♥

image20
image21


Tar gärna emot namnförslag bland kommentarer :)

07.10.06

Var bara tvungen att lägga in två sjysta bilder på våran kärra (Urban Jungle).
Är såå nöjd med den! :)

image17image19

07.10.02 +8kg

Imorgon har halva tiden gått ! :)
20 veckor

Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 cm långt och väger runt 250 g. Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.
 Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägs. Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Barnet kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt.

Börjar min yoga på torsdag.


RSS 2.0